Kuchnie świata: Knedle z boczkiem

Kuchnie świata: czeskie knedle z boczkiem

KUCHNIE ŚWIATA: CZECHY. 

Knedle z boczkiem (škvarkové knedlíky) to czeskie danie, które miałam okazję zjeść podczas mojego pobytu w Pradze. Można je porównać do innych dań ziemniaczano-mącznych znanych nam choćby z kuchni polskiej lub niemieckiej. Ciasto jest nieco podobne do klusek śląskich, jednak według mnie jest bardziej zwarte i suche, no i w przeciwieństwie do nich ma farsz. Knedle z boczkiem są niesamowicie sycące przez co doskonale sprawdzają się jako samodzielne danie w chłodniejsze dni. 
Podstawowym składnikiem knedli są ugotowane ziemniaki, które łączy się za pomocą jajka i mąki w jednolitą masę. Nadzienie jest również bardzo proste, gdyż zwykle składa się tylko z jednego składnika, podsmażonego boczku. Cebulka lub natka pietruszki to urozmaicenie, które pojawia się w zależności od wariantu, jednak nie jest konieczne.
Ten rodzaj knedli jest stosunkowo smaczny, choć nadzienie nie do końca spełniło moje oczekiwania. Boczek w tym daniu jest bardziej jakby duszony, aniżeli smażony - powinno się to jednak spodobać osobom, które wolą delikatniejsze wędliny. Natomiast niemal jak większość potraw kuchni czeskiej danie jest dość ciężkie i już niewielka porcja wystarcza aby wypełnić żołądek na długo.
Knedle z boczkiem, kuchnia czeska

Poniżej przykładowy przepis. 

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
2 cebule
20-30 dag wędzonego boczku
sól, pieprz do smaku 
olej do smażenia cebuli

Wykonanie: 
Ziemniaki ugotować tradycyjnie, a więc obrane w osolonej wodzie lub w łupinach i wówczas lekko przestudzone obrać. W międzyczasie przygotować boczek. Najlepiej pokroić go w niewielką kostkę i podsmażyć na suchej patelni z odrobiną pieprzu. Można również najpierw podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dopiero wtedy połączyć ją z boczkiem. Jednak nie jest ona składnikiem koniecznym. Oryginalnie nie smaży się boczku zbyt długo, aby pozostał ciągle dość miękki. Farsz trzeba przestudzić. 
Gotowe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę (ewentualnie bardzo dobrze ugnieść). Najwygodniej ziemniaki z pozostałymi składnikami: mąką, jajkiem i solą wyrabiać na stolnicy. Ciasto dobrze zagnieść, aby składniki się połączyły. Następnie uformować wałki o średnicy około 5 cm, odcinać nożem mniej więcej 2 cm placki i spłaszczyć. 
Na środek każdego placka nałożyć porcję boczku, a następnie połączyć wszystkie brzegi razem tworząc kulkę. Tak uformowane knedle delikatnie wrzucać na wrzącą wodę i gotować od wypłynięcia przez około 5 minut (jeżeli knedle będą większe czas można wydłużyć). Gotować partiami, aby wszystkie równo się ugotowały. Gotowe wyciągnąć na talerz aby obciekły z wody. 
Podawać ciepłe, okraszone boczkiem, zrumienioną na złoto cebulką, a wedle uznania również natką pietruszki.

Komentarze

Copyright © Tour the World PL