Kuchnie świata: Spaghetti z pomidorami i bazylią

Kuchnie świata: włoskie spaghetti z pomidorami

KUCHNIE ŚWIATA: WŁOCHY.

Spaghetti Pomodoro & Basilico to nic innego jak makaron typu spaghetti z pomidorami i bazylią. Zaraz po wersji aglio e olio (z czosnkiem i oliwą) to jeden z najbardziej popularnych typów makaronów, a właściwie sosów do makaronów we Włoszech.
To oryginalne i niezwykle włoskie danie miałam okazję zjeść podczas mojego pobytu we Florencji. Muszę przyznać, że tak pomidorowych pomidorów jak te toskańskie to próżno szukać gdziekolwiek indziej. Sos, wydawać by się mogło, że biedny, bo wykonany tak naprawdę z dwóch składników, jest tak pyszny i niesamowicie bogaty smakowo, że nie sposób tego opisać.

Kuchnie świata: włoskie spaghetti z pomidorami


Poniżej przykładowy przepis na danie dla dwóch osób. 

Składniki:
200 g makaronu
2 duże pomidory malinowe lub rzymskie (może być również 8-10 pomidorków koktajlowych typu cherry)
kilka listków bazylii
2 ząbki czosnku (opcja)
oliwa z oliwek
sól

Wykonanie: 
Makaron typu spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory umyć, pokroić w mniejsze kawałki i usunąć gniazda nasienne. Można również zdjąć skórkę, sos będzie wtedy delikatniejszy. Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek obrać, lekko rozgnieść ręką lub płaską stroną noża i niesiekany wrzucić na patelnię, dodać pomidory i całość lekko posolić. Na lekkim ogniu chwilę smażyć, posiekać bazylię, dodać do pomidorów i jeszcze chwilę razem poddusić. Wyciągnąć czosnek. Ugotowany makaron przełożyć z garnka bezpośrednio na patelnię (tak aby niewielka ilość wody z gotowania makaronu również została dodana do sosu). Zamieszać z pomidorami kilka razy, aby składniki oblepiły makaron i dobrze się połączyły. Przełożyć na talerze i udekorować listkami świeżej bazylii. 

Komentarze

  1. Lubie spaghetti :) ale dzisoaj na obiad mialam chickem alfredo bake :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Odrobinę" bardziej skomplikowane danie, ale też pycha :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © Tour the World PL