Kuchnie świata: Aperol Spritz
KUCHNIE ŚWIATA: WŁOCHY.
Aperol to aperitif pochodzenia włoskiego o zawartości alkoholu 11%. Po raz pierwszy został wyprodukowany w Padwie w 1919 roku przez braci Barbieri. Charakterystyczny dla tego napoju jest ciemnopomarańczowy lub jasnoczerwony kolor oraz lekko gorzkawy smak, którego źródłem są podstawowe składniki używane do jego produkcji: gorzka pomarańcza, goryczka, rabarbar oraz zioła.
Aperol Spritz natomiast to drink wykonywany na bazie Prosecco, Aperola i wody gazowanej, który wymyślony został właśnie we Włoszech. Przygotowuje się go w proporcjach 3:2:1 z dodatkiem dużych kostek lodu oraz plasterków pomarańczy.
Aperol Spritz jest bardzo podobny do innych koktajli, takich jak Spritz Veneziano lub po prostu Spritz, na bazie mieszanki Prosecco i wody gazowanej oraz gorzkiego likieru (Aperol, Campari, Cynar, Select, China Martini) w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami (lód, pomarańcza, oliwka), a nawet koktajlu Pirlo, w którym z pozostałymi składnikami miesza się białe wino niemusujące.
Aperol Spritz natomiast to drink wykonywany na bazie Prosecco, Aperola i wody gazowanej, który wymyślony został właśnie we Włoszech. Przygotowuje się go w proporcjach 3:2:1 z dodatkiem dużych kostek lodu oraz plasterków pomarańczy.
Ten letni koktajl jest uznawany za jeden z lepszych pomysłów na orzeźwienie, a jego popularność od lat 50-tych XX wieku systematycznie rośnie, kiedy to zaczął wypierać inny najpopularniejszy drink Italii: białe wino z wodą sodową. Najczęściej jest serwowany na początku przyjęć lub przed podaniem posiłków.
Przez znawców bywa jednak krytykowany za stosowanie niskiej jakości Prosecco i rozcieńczanie go zbyt dużą ilością lodu, który rozmywa smak. Aperol Spritz ma równie wielu fanów co i wrogów, a związane jest to z samym smakiem Aperola, którego ziołowo-gorzki posmak można kochać albo nienawidzić.Aperol Spritz jest bardzo podobny do innych koktajli, takich jak Spritz Veneziano lub po prostu Spritz, na bazie mieszanki Prosecco i wody gazowanej oraz gorzkiego likieru (Aperol, Campari, Cynar, Select, China Martini) w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami (lód, pomarańcza, oliwka), a nawet koktajlu Pirlo, w którym z pozostałymi składnikami miesza się białe wino niemusujące.
Poniżej tradycyjny przepis.
Składniki:
75 ml Prosecco
50 ml Aperol
25 ml wody mocno gazowanej
kilka kostek lodu
plasterki pomarańczy
plasterki pomarańczy
Wykonanie:
Do dużego kieliszka do wina (200-250 ml) wrzucić kilka dużych kostek lodu, a następnie dodać dobrze schłodzone Prosecco oraz Aperol. Uzupełnić mocno gazowaną wodą, a następnie delikatnie zamieszać. Udekorować na krawędzi lub wrzucić do środka półplasterek pomarańczy.
Czasami pomarańcza wraz z oliwką nadziewane są na wykałaczkę i dopiero w taki sposób są umieszczane w drinku, jednak nie jest to wariant typowy.
Czasami pomarańcza wraz z oliwką nadziewane są na wykałaczkę i dopiero w taki sposób są umieszczane w drinku, jednak nie jest to wariant typowy.
Komentarze
Prześlij komentarz