Kuchnie świata: Sok z granatów

Kuchnie świata: Turcja, sok z granatów

KUCHNIE ŚWIATA: TURCJA. 

Krzewy granatów właściwych uprawiane są w wielu państwach świata, gatunkiem rodzimym jest w Azji Zachodniej, na Kaukazie i Półwyspie Indyjskim. Turcja pod tym względem wyjątkiem i niemal na każdym kroku można dostrzec pod jak wieloma postaciami są wykorzystywane owoce tego krzewu. Przydrożne budki i bazary sprzedające owoce i sok, susz herbaciany z kwiatów granatów, a nawet gęsty sos do sałatek. 
Oczywiście najprostszą formą na poznanie dobrodziejstwa tych owoców jest po prostu świeżo wyciśnięty sok. W Turcji jest dostępny niemal wszędzie. Ma nieco cierpki, słodko-kwaśny smak, trudny do porównania z czymkolwiek innym oraz krwisty, czerwono bordowy intensywny kolor. Nawet nieschłodzony doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Jest cennym źródłem witaminy C, błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Podobno może mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a nawet redukować rozwój niektórych rodzajów nowotworów. Jednak nie ma na to jednoznacznych dowodów. Niezależnie jednak od swoich walorów pro zdrowotnych jest przede wszystkim smaczny i naturalny. 
Sok z granatów Sok z granatów
Tureckie granaty

Poniżej instrukcja wykonania. 

Składniki:
Na szklankę 300-330 ml soku potrzeba w zależności od wielkości owoców od 3 do 5 sztuk granatów.
Opcja: 1 pomarańcza dla urozmaicenia smaku lub 1/4 cytryny.

Wykonanie: 
Owoce należy przekroić na pół po równiku. Metod na usunięcie nasion jest sporo. Można je wydłubywać ręcznie lub wydrążyć łyżką. Można też je wystukiwać z twardej skórki za pomocą łyżki. W tym celu należy skierować wnętrze owocu do miski i uderzać w jego skórkę od zewnątrz.
Gdy już mamy wydobyte pestki to trzeba wycisnąć z miąższu obrastającego nasiona sok. Również na to jest kilka sposobów. Jednym z nich jest roztarcie ich na sitku. Sok będzie z niego spływać do miski lub bezpośrednio do szklanki, a twarde nasiona pozostaną na sitku. Alternatywą jest zamknąć wszystko w szczelnym worku foliowym i dokładnie rozgnieść. Po odcięciu jednego z rogów można przelać sok do szklanki pozostawiając w woreczku same nasiona. Można też użyć wyciskarki do cytrusów. Wówczas wystarczy przeciąż owoc na pół i wycisnąć z niego sok.
Gotowy napój można urozmaicić innymi smakami np. mieszając go z sokiem z pomarańczy lub dodając odrobinę soku z cytryny.

Ważne: trzeba pamiętać aby sok wyciskać bardzo ostrożnie, tak aby nie zachlapać ubrań, gdyż plamy po owocach są bardzo trwałe i wyjątkowo trudno je sprać. 

Komentarze

Copyright © Tour the World PL